Mitt fotografiska arbetssätt med landskapsbilder.

Tänkte här berätta om mitt sätt hur jag arbetar fram en landskapsbild.

Det första jag gör är att upptäcka landskapet genom mina hundpromenader. Ibland kan jag ”knäppa” en bild som en dokumentation men oftast tar jag bilden i minnet. Därefter kollar jag in vilken tidpunkt och vilket väder som har rätt förutsättningar för den bildidé jag har. Sen är det bara att avvakta. Jag håller koll på SMHI/NO och när prognosen stämmer planerar jag en utflykt. Rätt ljus och väder anser jag tillför minst 50% vid landskapsfotografering.

När jag väl kommer på plats vill jag ha gott om tid att fundera, hitta lämpligt utsnitt och vilken teknik som jag skall använda, då funkar kaffet perfekt som sällskap . Jag koncentrerar mig på ett par utsnitt och tar det lilla lugna för att just få till den känslan jag är ute efter.

Antalet exponeringar blir cirka 100-200 på några timmar. Jag använder ett avtonat gråfilter för att jämna ut exponeringen om så behövs. Behöver jag ha längre slutartider använder jag ett ND8 Kenko gråfilter och oftast ett stativ som är förankrat med en tung sten.

Väl hemma är det glädjen att processa bilden som jag njuter av. All redigering sker i Adobe Lightroom4 och för svartvitt använder jag Nik silver efex pro2. Tyvärr är man så ivrig så att det kan bli sena timmar när man väl har satt igång att pilla.
2 tankar om “Mitt fotografiska arbetssätt med landskapsbilder.

  1. Riktigt trevliga och finstämda landskapsbilder du bjuder på här och i senaste inläggen. Man längtar ut!

    Jag arbetar på nästan exakt samma sätt även om tiden nu mer som pappa är väldigt begränsad för just landskapsbilder. Lightroom och silver efex är två riktigt trevliga program som inte kostar skjortan heller. 🙂
    Ibland händer det att jag inte gör någon bild alls även vädret är toppen och motiven finns, om jag inte hittar det utsnitt jag vill ha.

    • Tack för ditt tyckande Åke. Du får ta barnen med dig på rekaturer och när rätt förutsättningar finns så tar du bilderna. Jag tycker det är ett gott tecken att kunna gå ifrån ”brottsplatsen” och inte ta bilder när det inte stämmer. Visst har man för mycket skräp som skitar ner datorn sen tidigare. Tänk som om du har film i kameran där varje exponering kostar. Men när man väl får chansen så skjuter man rejält för att inte missa något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s