Den perfekta vardagskameran. Finns den?

För mig är den perfekta vardagskameran liten och smidig och som alltid är med. Den skall vara på minst 12mp för att klara en beskärning eller en stor utskrift. Jag värdesätter snabbhet och möjlighet att ställa in exponeringskompensation för att kunna behärska olika ljus. Om den dessutom smälter in så att man inte lägger märke till den är det ett plus. Sen är det ju inte fel om man kan  använda den som en dator och ringa på den. Tänk om den dessutom tål en rejäl regnskur eller ett ofrivilligt bad…

Vet jag om att det krävs en högre kvalite så förbereder jag mig och plockar med ”den riktiga kameran”. Men jag tror att de flesta hobbyfotografer skulle klara sig med denna istället för att släpa runt på en tung sten som allt som oftast blir liggande hemma.

Här följer lite vardagsbilder. Hur häftig är det inte att se den här typen av bilder om 30-40 år då modet,bilar och byggnader förändrats. Kanske är det dessa bilder som betyder mest i framtiden?

OBS! Klicka på bilden för att göra den rättvisa……

3 tankar om “Den perfekta vardagskameran. Finns den?

  1. Den bästa kameran är ju som bekant den man har med sig. Intressant att läsa tycker jag om hur du resonerar kring ditt verktyg för att ta de bilderna du vill ta. Själv släpar jag på ”stor kamera” och några olika objektiv allt som oftast.. i alla fall när jag är ute i naturen med avsikt att fotografera. Jag börjar dock mer och mer uppskatta kameran i min iPhone som är helt ok för bilder där man vill dela med sig av en händelse eller en plats i något socialt forum på nätet eller liknande. Däremot så tycker jag ju personligen att bra bilder gör sig bäst som utskrifter och gärna i lite större format, och då har man ju nytta av en större sensor och lite fler pixlar som du nämner och att man kan exponera bilden precis så som man själv önskar. Sköna Göteborgsbilder där jag verkligen gillar de två sista med den allra sista som klar favorit. Riktigt skön komposition och härliga kontraster. /M

    • Härligt att höra din positiva inställning till mobilen. För något år sen tog jag mycket bilder med min Iphone 3:a men tröttnade då kvalite’n var för dålig. Det krävdes nästa alltid att man vred till bilden i färger eller liknande för att bli nöjd. Men nu har det hänt grejor. Nu kan jag ta en en bild (dock måste ljuset vara tillräckligt fortfarande dålig på högre iso) ta upp den i lightroom och faktiskt vara nöjd. Skulle säker funka på en 1 meters utskrift om man fick för sig. För mig är det viktigt att känna mig obegränsad i att ta bilder. Gärna bilder som ploppar upp ex på väg till jobbet. Däremot om jag har bestämt mig för en viss bild så tar jag med mig den bästa kameran. Om det så är ett portätt eller landskap.

  2. Ja dom kan vara en välsignelse dom där mobilerna 🙂 mitt 365 projekt hade ju varit kört utan min iPhone 4. Kom ju en uppgradering till Hipstamaticappen som gör att man kan dubbelexponera nu och det ger intressanta resultat helt klart.
    Fast som sagt ibland önskar man ju att man hade lite mer att jobba med i bildfilen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s